Bigrafija: Nudžejma Softić

Vidi sve predavače

Nudžejma Softić (1987) je sportistkinja, trkačica i triatlonka, koja je istrčala više od 50 polumaratona, pet full maratona (Beč, Bejrut, Beograd, Moskva, Malaga). Ove godine trči još dva, prestižni Berlinski maraton (septembar) i još jednom maraton u Bejrutu (novembar). (U biti oba su prije Foruma Sporta, tako da će tada biti sedam full maratona.) Nudžejma je prva žena s hidžabom u Evropi koja je istrčala ovu distancu, a nakon toga pokrenula je lavinu i maraton je samo iz njene grupe trkačica istrčalo barem dvadeset žena, od čega makar pet njih s hidžabom.

Osnivačica je Udruženja rekreativaca sportista „Trčanje i to“, koje sada broji više od 200 aktivnih članova i članica svih godišta, zanimanja, religija, nacionalnosti, koji zajedno savršeno funkcioniraju i prave sjajne projekte. Prošle godine vodila je Project 130+, u kojem je sa svojim timom godinu dana radila volonterski s pet osoba koje su imale od 140 do 170 kg na procesu promjena životnih navika – fizičkog pokretanja i zdravog mršanja uz promjenu svijesti o tome šta aktivan život podrazumijeva. Članovi projekta smršali su do 40 kilograma, istrčali polumaratone i osvojili svoje prve medalje. Okupila je tim nutricionista, psihologa i trenera koji su besplatno radili i napravili izvrsne rezultate.

U svoje udruženje počela je uključivati osobe trajno vezane za invalidska kolica, a odskočna daska bilo je skupljanje novca za sportska invalidska kolica za jednog člana grupe. U roku od 20 dana skupili su oko 10.000 KM i Mirza Podžić, koji je u kolicima već 18 godina, završio je već nekoliko trka, od čega dva polumaratona. Kaže da mu je ovo promijenilo život i više ga ne može zamisliti bez grupe „Trčanje i to“.

Osim toga, Nudžejma je sa 28 godina naučila plivati i otišla na svoj prvi triatlon, Ironman 70.3 u Zell am Seeu (Austrija). Nakon toga bila je na Ironmanu 70.3 u Puli i još jednom u Zell am Seeu. Sada je u pripremama za full Ironman distancu na Evropskom prvenstvu u Frankfurtu 2020. godine (juni). Na prvoj middle distanci bila je prva žena u Evropsi koja je Ironman 70.3 završila s hidžabom. Sada u sklopu svoje grupe ima triatlonski tim od 20 osoba, u kojem je više žena nego muškaraca, a među kojima su i tri buduće triatlonke s hidžabom.

Ove godine, u augustu 2019. godine, održat će se GREEN LAKE BH Triathlon Cup 20019, koji je organizirala Nudžejma sa svojim timom. Na taj triatlon dolazi 170 triatlonaca i triatlonki iz devet zemalja svijeta (BiH, Hrvatska, Srbije, Crna Gora, Austrija, Njemačka, Italija, Francuska i Kanada). Ovaj događaj održava se uz podršku Olimpijskog komiteta BiH, na Jablaničkom jezeru (Lisičići Konjic, 17 i 18.8.2019).

Nudžejma je inače magistrica b,h,s jezika i književnosti. Već osam godina radi kao lektorica na Al Jazeeri Balkans i sve gore navedeno radi u svoje slobodno vrijeme, prije ili nakon posla od kojeg živi, jer se sportom bavi samo iz ljubavi. Još veća ljubav joj je uključivati žene u sport i pokazivati im da nikad nije kasno. U tu svrhu upisala je i Fakultet za sport i tjelesni odgoj na Univerzitetu u Sarajevu.

Sve navedeno i put kojim je došla do sportskih voda hrvatska produkcijska kuća Wolfgang&Dolly razradila je u dokumentarnom filmu o ovoj sportiskinji pod nazivom Little Star Rising (Kuća male zvijezde), koji će premijeru doživjeti 21. augusta na Sarajevo Film Festivalu. Film će biti prikazan i na Luksemburškom filmskom festivalu u oktobru, gdje će Nudžejma biti gošća s drugim velikim sportiskinjama i aktivisticama na Q&A ženskom eventu.

Svjesna da nije profesionalna sportiskinja koja će ikad od toga živjeti, Nudžejma nastoji pokrenuti sve one koji misle da sport nije za njih – spore, žene, mlade, stare, pretile, bolesne, onemogućene. Sport je pravo sviju nas i svi trebamo imati mogućnost da se bavimo njime.