Bigrafija: Ilma Kazazić

Vidi sve predavače

Ilma Kazazić, rođena sam 26.05.1998. godine je osoba sa invaliditetom (cerebralna paraliza). Studentica je 3. godine Fakulteta informacijskih tehnogija u Mostaru, Univerzitet “Džemal Bijedić”. Državna reprezentativka u alpskom skijanju Bosne i Hercegovina za osobe sa invaliditetom i članica skijaškog kluba za osobe sa invaliditetom „ILMER“

U svojoj dugogodišnjoj karijeri u svijetu sporta iza sebe ima veliki broj uspjeha i priznanja. Proglašena je za sportistu godine osoba sa invaliditetom Bosne i Hercegovine 2018. godine, a ovo prestižno priznanje je na osnovu ostvarenih uspjeha, kako na domaćoj tako i na međunarodnoj sceni, dobila za 2015., 2016. i 2017. godine.

Također na nivou Kantona Sarajevo priznanje najuspješnije sportistkinje drži od 2015. godine. Uspješno je predstavljala Bosnu i Hercegovinu na Paraolimpijskim igrama 2014. godine u Rusiji i 2018. godine u Južnoj Koreji gdje sam zauzela 15. mjesto u velslalomu i 12. mjesto u slalomu koji su ujedno i najbolji rezultati za BiH do sada. Učestvovala je na Svjetskom prvenstvu u aplskom skijanju 2015. godine u Kanadi, 2017. godine u Italiji gdje je zauzela 11. mjesto u disciplini slalom, a u januaru 2019. u Slovenji osvajanjem 8. mjesta u disciplini veleslalom pravi i najbolji rezultat u historiji za Bosnu i Hercegovinu do sada. U svojoj sportskoj karijeri osvojila je i nekoliko zlatnih, srebrenih i bronzanih medalja na Evropskim kupovima i drugim međunarodnim takmičenjima. Trenutno se nalazi na svjetskoj rang listi najboljih skijašica svijeta u top 20. Za svoje sportske rezultate i uspjehe grad Sarajevo joj je dodijelio prestižnu nagradu Šestoaprilska nagrada grada Sarajeva - “Sarajevska pahuljica” koja se dodjeljuje učenicima, studentima i omladini za promovisanje sportskih, međuljudskih i drugih vrijednosti.